Kortfilmfestival: wat ligt er morgen op jouw storyboard?

Kortfilmfestival: wat ligt er morgen op jouw storyboard?

Wat als we niet de problemen tonen, maar net de oplossingen?

In de bekroonde documentaire ‘Demain’ reizen actrice Mélanie Laurent en regisseur Cyril Dion met de camera op de schouder de wereld rond. Verspreid over 10 landen en 3 continenten ontmoeten ze pioniers van verandering die geloven dat het anders kan én de daad bij het woord voegen. Door deze positieve en concrete initiatieven samen te brengen, ontdekken ze hoe de wereld van morgen er uit zou kunnen zien. Het resultaat is een uitnodiging die je zin geeft om mee te doen.

Het Europees project Filière AD-T daagde met een kortfilmwedstrijd de Belgische en Franse consument uit in hun voetsporen te treden. Met als centrale vraag: Wat ligt er morgen op jouw storyboard? 8 inzendingen tonen hun visie op onze voeding van de toekomst, mogelijke oplossingen en bestaande voedselinitiatieven.

Gefeliciteerd winnaars van de korte filmwedstrijd

Anders consumeren

 

Regie:
Groupe d’achat en commun “Court Circuit” (Péruwelz)

Land: België

Synopsis:
In Péruwelz wordt een ‘Korte Keten’ opgezet. Deze Aankoopgroep nodigt ons uit aan haar 100% lokale tafel. Op het menu: ontdekken van de overtuigingen en waarden gedragen door een groep burgers. Ze brengen ons in contact met wie ons voedt in een veerkrachtig voedingssysteem.

Pillen op het menu

 

Regie:
Lycée Sainte Colette de Corbie

Land: Frankrijk

Synopsis:
In het jaar 2119 staan er voor het eerst pillen op ons menu. Er dreigt een tekort aan pillen en er ontstaat paniek. De laboratoria verdubbelen hun inspanningen om aan de vraag te voldoen. Een oud document, dat behoort tot de “vergeten eeuw”, zou redding kunnen bieden…

Eet lokaal, dat is (het) ideaal

 

Regie :
Lycée Fontaine Anzin et Rubika Valenciennes

Land : Frankrijk

Synopsis :
Voor ons en onze tafelgenoten een gezonde voeding op maat vinden, dat is de uitdaging. Het gezellige aspect rond een maaltijd herontdekken? Eendracht maakt macht en samenwerking is de sleutel tot succes. Of je nu aan tafel eet, in de zetel of in open lucht.

Dichtbijmij-winkel !

 

Regie :
Cité Nature à Arras

Land : Frankrijk

Synopsis :
Frédérick maakt zich klaar voor iets banaals: een appel eten. De oorsprong van dit stuk fruit boeit hem, het is afkomstig van het land “Verweggistan”. Hij wordt er zich van bewust dat het anders kan. Hij springt op de fiets en gaat op zoek naar een lokale appel en de mannen en vrouwen die deze produceren.

Eten

 

Regie :
Georgio Manes

Land : België

Synopsis :
Een man luncht ‘s middags. Op de radio wordt er iets aangekondigd. De voeding is veranderd.

Go, go, de groene duivels!

 

Regie :
Lucy Tasse & Cie

Land : België

Synopsis :
Wanneer we de natuur en datgene wat ze ons te eten biedt, bekijken, zien we dat er verscheidene samenwerkingen een rol spelen en een duurzaam ecosysteem vormen. In de organisatie van de menselijke wezens is het bijna hetzelfde, met uitzondering van een eigenschap die ze extra hebben en die alles kan veranderen…

De wals van de wrongel

 

Regie :
Ecocentre Oasis & IEPS Jemappes

Land : België

Synopsis :
Geëngageerde inwoners beslissen een gezellige maaltijd te organiseren om de kaas te proeven die ze gemaakt hebben met de melk van de biologische boerderij van Moranfayt. Een kijkje achter de schermen van de kaasproductie.

Locavore uitdagingen

 

Regie :
Centre Socioculturel de Denain

Land : Frankrijk

Synopsis :
Het socioculturele centrum van Denain keert terug in de tijd. Vanuit een maaltijd met enkel lokale producten neemt het ons mee in de keukens, laat het ons de productie van pompoenen in de Jardin des Grandes Gamelles ontdekken en nodigt het ons uit zaadjes van de Ajonc’s te ruilen

 

Ook in West-Vlaanderen vind je veel korteketeninitiatieven. Ontdek ze op het YouTube-kanaal van 100% West-Vlaams

Leave a Reply

Your email address will not be published.